Vad ska min karaktär heta?

Precis vad du själv vill. Det är din fantasi som gör lajvet till något extra. Vi skriver inte karaktärer åt er eftersom vi inte har tid att göra det till alla som vill. Där emot är du ju alltid välkommen att fråga ifall det är något du undrar får eller inte får stå med i karaktärsbeskriningen. Vi har inte heller tid att komma på namn eller storys till er. Det blir roligare om du gör det själv. Annars blir det ju inte din egen karaktär, ellerhur?

Vad är karaktärsbeskrivning?

Det är vad det heter. En beskrivning utav din karaktär. Här kräver vi endast följande i karaktärsbeskrivningen; Namn, Ålder, kön, Elevhem (om du är Hogwartselev) annars roll i samhället. Annars en kort sammanfattning och nödvändig bakgrundshistoria. Din karaktärs förflutna kan ju påverka lajvet beroende på vad det är. Är det extremt så meddela gärna oss det i tid så att vi kan anpassa lajvet efter det om det skulle behövas.

Vart ska jag bo?

Detta kommer att skifta. Vi kommer att arrangera större lajv (oftast på långhelg eller lov) där övernattning kan ingå. Vanligast är dagslajv. Varje deltagare ansvarar själv för transport till och från området. Vid övernattningar kommer alla att informeras om plats och regler. Eftersom vi får hyra lokalerna är vi otrolig noggranna med att alla skall förstå viktigheten i att ta hand om varanra och lokalerna vi får lov att använda.

Ska jag ha med mig något?

Ta med dig praktiskt taget vad du vill. Däremot ansvarar du själv för att alla saker som medtags även kommer med hem igen. Bra saker att ha med sig på lajv är bl.a:

  • Ficklampa – Lumos! Tro mig, du kommer bli galen efter att ha viftat 40gr med ”trollstaven” utan några som helst resultat i form av ljus.
  • Ombyteskläder: Bra att ha att byta med om det andra blir vått. Inte kul att gå omkring i våta kläder. Vid längre lajv på  sommaren även något man måste ha eftersom kläder blir smutsiga och stinker svett. Se även till att ha särskilda sovkläder så att man byter kläder. Man håller dessutom värmen.
  • Strumpor: Fryser man om fötterna fryser man lätt om hela kroppen. Varma strumpor i vanliga fall, men även när man sover så man inte fryser.
  • Toalettpapper: Det finns oftast på området, dock praktiskt att ha med sig extra. Det _är_ inte kul att vara utan. Kan även vara bra att ha med savett-toalett för intimrengöring, om man vill känna sig fräschare..
  • För tjejer: Bindor eller tamponger. Det är inte kul att få mens på lajv och ha glömt det där. Då spelar det ingen roll hur mycket papper du har.
  • Sjukvårdkit: Om det är något  som är bra att ha med och som är ännu bättre att inte ha haft någon användning för så är det ett litet sjukvårdskit. Inte så mycket, bara så att du vet att du klarar lättare besvär. Visserligen ska arrangörer alltid ha sjukvårdslåda på vissa platser, men det är bra att själv också ha med sig lite. Du bör ha med dig: plåster, sårtejp, kompresser, sårtvätt och våtservetter, elastisk binda, Ipren eller Alvedon (mot huvudvärk), imodium (mot rinnelass), sax och eventuellt nässprej (bra om man är förkyld). För getingrika trakter är det bra att ha med sig någon bit socker. (Blir man stucken, spottar man på sockerbiten och tar den över bettet, så blir svullnaden mindre. Detta gäller dock endast om du är ”nystucken” annars hjälper det inte. Och glöm inte att tvätta dig efteråt eftersom andra getingar gillar socker.) Mot getinstick är även bikarbonat och salubrin bra att ta på. Det kan även vara bra att ha med en pincett.
  • Kudde: Jag åker knappt på något lajv utan kudde. Det gör att jag sover så mycket bättre och får mer utav lajvet. Har jag mycket packning tar jag dock bara ett örngott istället som jag sedan lägger i någon av mina klädesplagg i.
  • Mobilladdare – Tro mig, den kommer dö!

Vad ärskillnaden på kompislajv och grupplajv?

Dessa två termet kommer ni att höra mycket utav. Det är två olika typer utav lajv helt enkelt. Grupplajv är det alla är vana lajvare förmodligen testat mest. Det är ett jättelajv där alla deltagare följer en röd tråd. Om ett sådat lajv tex skulle heta ”Så lurar farorna igen”, så skulle tråden kunna vara en attack mot skolan. Det är i dessa lajv det blir svårt att vara de vanligaste karaktärerna eftersom det blir svårt med 40 Hermiones då fler roller behövs. Vid dessa tillfällen kommer oftast lajvledarna samt några få funktionärer att agera de behövda karaktärerna för att storyn ska gå ihop.

Det är dessa lajv som blir stora där tydlighet från vår sida är otroligt viktigt. Ett sk ”kompislajv” är lite friare. Dessa ordnar ni mer eller mindre själva på plats. Har vi tex hyrt Waxholms kastellet så får ni själva dela upp er i de grupper ni vill, vara vilka ni vill och köra era egna storys. Detta är skillnaden mellan dessa två termer. Det kommer vara lättare att förstå när man testat både varianterna. Det ena är lite mer styrt än det andra men det är minst lika kul att köra båda. Har ni frågor om det, hör bara av er.

Hur blir det med mat?

Vi ser självklart att se till att det finns mat på plats. Dock är det viktigt att ni äter frukost på morgonen eftersom vi oftast inte börjar med mat. Frukost är dagens viktigaste mål för att man skall orka med dagen. Är ni allergiska mot något är det oerhört viktigt att ni meddelar det när ni anmäler intresse inför det lajv ni skall delta på. Vill ni ta med eget så finns oftast möjlighet till micro. Tips: torr-soppor & nudlar.

Kostar det  något att gå på lajvet?

Självklart kostar lajven inte något. Det kostar inte en krona att ha såhär roligt helt enkelt. Lycka till nu, glöm inte att uggla om det är något ni vill!